Led ljusets påverkan

Led ljusets påverkan

Ny forskning visar att belysningen har en stor inverkan för vårt välmående. Ny belysningsteknik gör det nu möjligt att styra över både vakenhet och sömn. Idag använder man ljus från led-lampor för att få växterna att frodas. Ljusforskaren Thorbjörn Laike anser nu att vi kan tillämpa samma princip även för oss människor. Svealight är ett svenskt företag som levererar led belysning för många olika ändamål, även växter.

”Ljus av olika våglängder spelar stor roll för vårt välbefinnande och våra hormon­nivåer. Det ger nya möjligheter att skräddarsy led-lampor med olika våglängder för olika aktiviteter i framtiden”, säger Thorbjörn Laike.

Thorbjörn forskar och studerar ljuset från lamporna som påverkar oss människor. I den senaste studien vistades 52 försökspersoner i ett fönsterlöst kontorsrum som belystes antingen av lysrör eller av andra led-lampor. Försökspersonerna fick därefter berätta hur du upplevde ljuset, och deras halter av hormonerna kortisol och melatonin mättes i blodprov.

”Resultaten publiceras i vår och bidrar väsentligt till att öka förståelsen hur led-ljus påverkar oss”, säger Thorbjörn Laike.

Enligt Thorbjörn så har tidigare studier visat att våglängder mellan 460 och 480 nanometer är mest effektivt för att blockera sömnhormonet melatonin och öka stresshormonet kortisol. Många lysdiodslampor strålar som starkast i just det blåa intervallet och borde därför kunna utnyttjas för att göra oss piggare.